2015. december 31., csütörtök

2+1 tipp, hogy sikeres legyen az újévi fogadalmad, vagy bármely változtatási terved!

Tudtad, hogy a változások 70 %-a próbálkozás marad csupán? Vagyis kevesebb, mint az egyharmaduk zárul sikerrel! A kutatások eredményei szerint a siker, vagy sikertelenség okai nem a használt módszerben, modellben keresendők, hanem az emberi tényezőre vezethetők vissza. Lehet, hogy így még soha nem gondoltál rá? Bizony, a változás legfőképpen érzelmi kérdés.

Kép: tuvanthue24.org
Van olyan siker az életedben, amiért megdolgoztál, és amire nagyon büszke vagy? Gondolkodtál már azon, hogy mi kellett az eredményhez? Mármint a Te oldaladról! Ha van kedved, állj itt meg egy pillanatra, és gondolkodj el azon, mitől volt más, mi segített át a nehézségeken?

Nagy valószínűséggel ilyesmi dolgok is ott szerepelnek: Valamiért nagyon fontos volt, hogy elérd, valamint vagy meglehetősen szorított az idő, vagy „Ebből elég volt, ez így nem mehet tovább!” érzésed volt. És ezzel meg is érkeztünk a változások két kulcs fontosságú összetevőjéhez, az elköteleződéshez és sürgősséghez. Számos változással, transzformációval foglalkozó szakember tapasztalta és vallja, hogy ez az a kiindulási alap, ami nélkül kicsi az esély a sikeres végkimenetelre!

Sürgősség érzése

Amíg reklámügynökségnél dolgoztam, gyakran elhangzott, hogy: Legjobb múzsa a határidő! És valóban, az idő szorítása sok emberből hozott már elő rejtett erőtartalékokat, képességeket! Talán meglepően egyszerű, szinte banálisnak tűnő dolog ez, mégis kérlek, gondold végig, hogy hány dolog marad „holnapra”, ha nincs meg a sürgősség érzése? Lehet bármilyen fontos, ha nincs hozzá „most” érzés, akkor könnyen sodorják el más, sürgősebbnek ítélt, megélt dolgok. Éppen ezért, ha szeretnéd véghez is vinni, amit elhatároztál, nagyon fontos megtalálni azt, hogy miért éppen most? Miért nem várhat tovább? Mi az a határidő, amit szabsz magadnak? Amíg ez nincs meg, nagy eséllyel fogja elmosni valami halaszthatatlan a törekvésedet.

Ha eddig eljutottál az olvasásban, akkor nagy valószínűséggel valamilyen változtatáson töröd a fejed. Ragadjuk hát meg az alkalmat, lassítsunk le egy kicsit, és menjünk mélyebbre a témában. Bíztatlak arra, hogy ne csak fejben válaszolj, hanem vegyél elő papírt és ceruzát, és írd le a válaszaidat. (Van valami varázslatos erő a kézzel írásban, a leírt szó erejében.) Tehát:
  • Miért lehet fontos, hogy most (vagy a kitűzött időpontban) belevágj? Nagyon fontos, hogy nem az a kérdés, hogy mások szerint miért kellene, hogy fontos legyen, hanem, hogy személy szerint NEKED miért fontos, hogy azonnal belevágj?
  • Miért most, és nem máskor? Miért halaszthatatlan? És még miért? Minél több okot találsz, annál jobb! Ne feledd: Minél nyomósabb az azonnaliság, annál kevésbé halasztod későbbre!
  • 1-10-es skálán mennyire ÉRZED erősnek a talált okokat? Ne gondolkozz, csak engedd, hogy egy szám megjelenjen a fejedben! 

Elköteleződés

A másik, legalább ilyen fontos dolog, ami a sikeres változtatások ismérve, a nagyon erős elköteleződés. Ez az a bizonyos „nagyon-nagyon akarom” Helyesebben hogy: Miért akarom annyira nagyon?

Több pénzt szeretnél keresni? Ok. De miért? Mit képvisel számodra a nagyobb bankszámla? Mit szeretnél kezdeni a nagyobb összeggel? Megtakarítani? Utazni? A hobbidra költeni?

Fogyni szeretnél? Miért? Jobban szeretnél tetszeni? Egészségesebben szeretnél élni? Esetleg sikeresebb a munkádban? Reményeid szerint mi változna, ha sikerülne?

Meg szeretnél tanulni egy nyelvet? Miért lesz az jó neked? Mire szeretnéd használni? És az miért jó neked?

Persze ezek csak kiragadott példák, de talán jól szemléltetik a lényeget. Millió és egy könyv, tanfolyam, információ érhető el, már szinte minden témában. Mégsem csupa gazdag, szerelmes, fitt, elégedett ember sétál az utcákon. Mert nem a „hogyan” a kérdés, hanem a „miért”. Az érzelmi töltet, az érzés az üzemanyag, ez tud előre vinni, át a kihívásokon, akár tűzön-vízen át.

Javaslom, itt ismét álljunk meg egy kicsit, és vedd elő a papírodat (ha van) újra! 
  • Miért szeretnéd azt, amit szeretnél? Miért annyira fontos NEKED személyesen, hogy sikerüljön? Légy konkrét! Legalább 5 dolgot írj össze!
  • Minél nagyobb a kihívás, annál nagyobb kitartásra lesz szükséged. Ha végig nézed a válaszaidat, 1-10-es skálán mennyire ÉRZED elhivatottnak, elkötelezettnek magad? Ismét csak lazán, gondolkodás nélkül, engedd, hogy megjelenjen egy szám. 

Gondolom észrevetted, hogy mindkét témánál arra kértelek, hogy mérd meg válaszaid erősségét. Ez nem csupán játék volt, hanem egyfajta szubjektív mérce, aminek fontos szerepe lehet. Ugyanis, ha a számok nem érik el legalább a nyolcas értéket, akkor könnyen lehet, hogy nincs még elég erő a rendszerben. Ez esetben javaslom, hogy keress még sürgősséget és elköteleződést erősítő dolgokat.

És végezetül jöjjön a +1

Kép: brilliant.org
Amikor jelentősebb dolgon szeretnénk változtatni, akkor hasonlóan működünk, mint egy kilövés előtt álló űrhajó. Az űrhajónak át kell törni a Föld gravitációs mezején, amihez megfelelő energiára, erőre van szüksége. Ugyanígy van ez velünk, emberekkel, amikor egy-egy jelentősebb változtatással komfortzónánk határain szeretnénk kívül jutni. Ahogy az űrhajót a gravitáció, bennünket többek között megszokásaink, családi és saját elvárásaink, hiedelmeink tartanak, tarthatnak vissza. Ne lepődj hát meg, ha időnként úgy érzed, hogy minden összeesküdött ellened. Sokan nem tudják, hogy ez a változási folyamat természetes része, és pont azt mutatja, hogy beindult a változás, mert beindultak az ellenerők, amelyek szeretnének a Földön tartani. Ha már az elején számolsz ezzel, elég erős a motivációd, figyeled és átírod belső játszmáidat, akkor menni fog!


Sok sikert és kitartást kívánok!

Polyák Ildikó



A változásnak több törvényszerűsége van, mint gondolnád! Kicsit olyan ez, mint a lakásfelújítás. Ahogy megy előre, egy ideig egyre nagyobb káoszban és reménytelenségben találhatod magad. Ha éppen nagy változás előtt állsz, vagy abban vagy éppen, és szeretnéd az energiáidat a célra és nem az útkeresésre összpontosítani, akkor jó helyen jársz, mert segíthetek. Változz Velem!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése