2016. május 15., vasárnap

Hogyan akadályozhatják pénzzel kapcsolatos blokkjaink a vágyaink beteljesülését?


Szoktál gondolkodni a pénzről? Hogy mi a baj vele? És hogy mi a pénz valójában, ha lehántjuk róla ítéleteinket?  

„A pénz nem számít! Engem nem a pénz motivál!” - mondják sokan. És valóban. Nagyon sok rossz példát látni arra, ahogy jómódú emberek kifordulnak önmagukból, ahogyan az óriási méreteket öltő kapzsiság világokat tesz tönkre. Talán emiatt is, a pénz egyfajta tabuvá vált. Bizonyos helyzetekben kifejezetten kínos lehet azt mondani, hogy "Több pénzt szeretnék!" Fontos azonban megértenünk, hogy a pénz önmagában nem rossz, vagy jó. Ahogy a tűzzel lehet melegíteni, főzni, és pusztítani is, ahogy a víz táplálhatja az életet, és életeket olthat ki. A pénz, csakúgy, mint a tűz, vagy a víz, sokféleképpen használható energia. Tudatos és tudatalatti választásaink döntik el, hogy hogyan, és mire használjuk.
Kép: illustrationsource.com
Megismétlem, mert fontos értenünk: a pénz nem csinál semmi rosszat! Önmagában csak lehetőség, ami jóra és rosszra egyaránt használható. Egyfajta nagyítóként, azt nagyítja fel, ami bennünk van. Ha felelősségteljesek vagyunk, és szeretünk adni, akkor azt. Ha mohók vagyunk, ha hatalomra vágyunk, akkor azt. A pénz lehetőség, azt nagyítja fel, ami belül van. Nagyító mivolta miatt pedig, minél több van belőle, annál nagyobb felelősséggel járó lehetőség.

Belegondoltál már abba, hogy valójában soha nem a pénzre vágyunk, hanem arra a biztonságra, lehetőségre, ígéretre, amit általa remélünk megélni? A pénz önmagában tényleg nem boldogít, hiszen akkor minden gazdag ember nagyon boldog lenne. Ugyanakkor a pénz hiánya sem boldogít, hiszen akkor minden szegény ember nagyon boldog lenne!!! A titok a vele való viszonyunkban rejlik. Fontos ezt tudatosítanunk, mert  a pénznek meghatározó szerepe van életünkben. Ha akarjuk, ha nem.



És akkor most nézzünk meg, hogy mi köze van ennek az egésznek a kiteljesedésünkhöz? Hogyan akadályozhatja a pénzhez való viszonyunk, hogy beteljesítsük nagy álmainkat? Nézzünk meg most három gyakori kapcsolódást, a vágy perspektívájából:

1. Érzed, hogy többre vagy hivatott, nem hoztad még ki magadból azt, ami ott rejlik belül, szeretnéd megvalósítani grandiózus vágyadat.
Hullámvasút. Talán ez a legjobb szó arra az állapotra, amit ez a vágy okoz. Egy kicsit elhisszük, hogy sikerülhet, aztán a konkrét lépéseknél inunkba száll a bátorságunk, és legyintünk, hogy "Áááá, ez úgysem fog menni". Vagy megtesszük a lépéseket, és nem úgy sikerül, ahogy reméltük. Mert tudatalatti programozásunk nem engedi. Kudarcot élünk meg, összeomlunk, de az a fránya vágy csak nem nyugszik, így újra és újra futjuk a programot, egyre jobban feszülhet bennünk vágy és valóság. Lehet, hogy furcsán hangzik, de pénzügyi helyzetünk szoros kapcsolatban áll önértékelésünkkel, és azzal, hogy mi, és mekkora fizetség „jár” nekünk. Nem azzal, hogy valójában mennyit érünk, hanem hogy mennyire értékeljük önmagunkat, mit tartunk annyira elképzelhető célnak, hogy minden követ megmozgassunk érte. Nézz csak szét magad körül! Biztosan ismersz olyan embereket, akik elképesztő önbizalommal adják el magukat, te pedig nem érted, hogy hogyan lehetséges ez... A másik fontos téma, ami visszatarthat bennünket, az az, hogy van egy részünk, ami nem akar „olyan” (nagyképű, kapzsi, erkölcstelen, stb.) lenni, mint amilyenné egyes meggazdagodott emberek váltak, és ezért mindent elkövet, nehogy ez bekövetkezzen.

2. Mások segítésében érzed magad kiteljesedettnek
Kép: huffintonpost.com
Adni valóban csodálatos dolog, de gondolkodtál már azon, hogy ha több pénzed lenne, mennyivel többet adhatnál? Sok olyan embert ismerek, akik szinte a végkimerülésig segítenek másokon, háttérbe helyezve saját magukat, saját igényeiket, vágyaikat. Sajnos, helyesebben éppen hogy szerencsénkre, mindig lesznek olyan emberek, akik nehezebb helyzetben vannak nálunk. Nem azzal segítünk nekik, ha magunkat is kicsin tartjuk, hanem azzal, ha olyan körülményeket teremtünk saját magunk számára, amiből könnyedén, önkizsigerelés nélkül tudunk adni. Ugyanakkor, amíg programozásunk nem engedi meg, hogy magunkat, és bevételeink növelését előbbre helyezzük, amíg nem engedjük meg magunknak, hogy többre vigyük, mint családunk egyes tagjai, addig mindig lesz valami „halaszthatatlan”, ami blokkolja, hogy jelentősen növeljük jövedelmünket, hogy aztán a jelenlegi sokszorosát fordíthassuk mások támogatására.

3. Szeretnéd, ha több szabadidőd lenne, amit a családoddal, és szenvedélyeiddel tölthetsz
Sokan ábrándozunk arról, hogy ha majd elég pénzük lesz, több minőségi időt tudunk eltölteni családunkkal, kedvenc foglalatosságainkkal. És legtöbbször ez az idő valahogy sosem jön el. Nem sikerül elegendő tartalékra, vagy olyan passzív jövedelemre szert tenni, ami megnyugvást és visszavonulást, vagy kevesebb munkát hozhatna. Ezért marad a munka. Esetleg olyan belső programunk fut, ami folyamatosan a mókuskerékben tart, és amint növekedne a tartalékunk, történik, vagy jön valami, ami nagy kiadással jár, így pillanatok alatt semmivé válik az éppen hogy megérkezett extra bevétel, és kezdhetjük előröl az egészet. Ilyen esetekben legtöbbször jelen van valamilyen formában az a korlátozó hiedelem is, hogy „A pénzért keményen meg kell dolgozni!”.

Sajnos korlátozó programjaink meghatározzák életünket, és amíg nem írjuk felül őket, addig tartósan nem tudunk változtatni életünkön, bármennyire is szeretnénk. Szerencsére ma már egyre több olyan technika létezik, amely segít tudatalattink, és ezzel idegrendszerünk újraprogramozásában, így sokkal gyorsabb eredményeket érhetünk el, mint gondolnánk!



Polyák Ildikó
06 30 919 4900


polyakildiko@gmail.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése